WIE BMX IS?

Het kan verwarrend zijn omdat er binnen elke discipline zoveel verschillende wielerdisciplines en raceformaten zijn. Maak kennis met de mechanica van elke racediscipline en bereid je voor om onze teams te zien strijden op de Olympische Spelen in Tokio!

Hoewel er veel verschillende BMX-disciplines zijn, worden alleen BMX Racing en BMX Freestyle op wereldwijde en Olympische schaal geaccepteerd. In 2008 werd BMX-racen opgenomen in de Olympische Spelen. Dan is BMX Freestyle zojuist opgenomen voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

Een BMX-race

Gezinsvriendelijke motorcross (BMX) is een populaire sport. Via USABMX nemen atleten tussen de vijf en 65 jaar regelmatig deel aan het nationale circuit. Of je nu deelneemt aan BMX-races als racer, toeschouwer, pitcrew-lid of baanvrijwilliger, het is een veilige, spannende activiteit waar het hele gezin van kan genieten. Bij het organiseren van races wordt rekening gehouden met leeftijdsgroepen en vaardigheidsniveaus, zodat iedereen de kans heeft om deel te nemen aan eerlijke competitie.

Rijders strijden in races op onverharde wegen die hun vaardigheden testen met rollen, sprongen en bochten. Omdat BMX-rijders tijdens het rijden nooit gaan zitten, moeten ze wendbaar zijn op de fiets, daarom zijn BMX-fietsen kleiner dan standaardfietsen. Ruiters dragen een veiligheidsbril, handschoenen en integraalhelmen. Ze kleden zich in lange mouwen en een stevige broek met vulling eronder voor het geval er een ongeluk gebeurt.

Kracht is een must voor BMX-rijders. Ze steken veel tijd in de sportschool om benen te bouwen die zo krachtig zijn als een sprinter die 100 meter kan rennen. Sterke armen zijn nodig om te allen tijde een stevige grip op uw fiets te behouden.

De BMX-race begint met een groot aantal rijders, maar slechts 8 gaan door naar de laatste ronde, waar de eerste rijder die over de finish komt, wint. Een ronde van het parcours duurt ongeveer 30 tot 40 seconden.

Toen motorcross eind jaren zestig populair begon te worden in de VS, werd BMX geboren in Californië. Het doet nogal denken aan motorracen in zijn meest basale vorm, maar dan zonder de motor.

De International BMX Federation werd opgericht in 1981 en de Internationale Wielerunie (UCI) erkende haar formeel in 1993. Tijdens de Spelen van Peking in 2008 beleefde de activiteit zijn Olympisch debuut, waardoor BMX-racen een kans kreeg om meer bekendheid te krijgen.

Freestyle BMX

BMX Freestyle is geen race, het is een wedstrijd. Ruiters bewegen door het park in runs van twee minuten terwijl ze een reeks trucs uitvoeren op hellingen, muren, box-jumps en stekels. De moeilijkheidsgraad, flair en uniekheid van de runs van deze renners worden beoordeeld op kwaliteit.

De UCI BMX Freestyle Park World Cup-serie werd in 2016 opgericht als resultaat van een samenwerking tussen de International Cycling Union (UCI) en Hurricane Action Sports, de organisatoren van de FISE (International Festival of Extreme Sports) World Series. De UCI Urban Cycling Wereldkampioenschappen werden voor het eerst gehouden in 2017. Deze wedstrijden zijn cruciaal voor de hoop van de renners om de Olympische Spelen te halen.

Tags :
Share This :