BMX – Accessoires

In de avontuurlijke sport van BMX-racen moet de rijder verschillende stunts uitvoeren tijdens een wedstrijd. Er wordt niet geracet in freestyle BMX en de winnaar wordt bepaald door de trick die de rijder uitvoert. In dit hoofdstuk zullen we het hebben over de uitrusting die deze sport gebruikt.

BMX fietsen

Off-road sportfietsen, ook wel BMX-fietsen genoemd, worden meestal gebruikt voor racen en stuntrijden. Deze fietsen worden gebruikt in skateparken, onverharde wegen, vert ramps, straten en vlakke gebieden, afgezien van motorcross tracks.

Hoewel de meeste racefietsen aluminium frames hebben, zijn deze fietsen robuust geconstrueerd en gemaakt van verschillende soorten staal. Generatie 3 Chromalloy wordt meestal gebruikt om hoogwaardige fietsen te maken (hoge treksterkte staal).

BMX fietsen

Een typische BMX-fiets heeft wielen die in grootte variëren van 16 tot 24 inch. Cruiser-fietsen zijn fietsen met wielen met een diameter van 24 inch. In vergelijking met fietsen met 20-inch wielen, kunnen spelers gemakkelijker op deze fietsen springen.

Hoewel de wielen van deze fiets voornamelijk 36 spaken hebben, gebruiken sommige agressieve rijders fietsen met 48 spaken.

Omdat ze licht van gewicht zijn en meer ruimte bieden voor slijpen, worden cassettenaven gebruikt in BMX-fietsen met kleine versnellingen.

Om rijders te helpen bij het uitvoeren van stunts, worden aspennen vaak gebruikt op vrijrijdende fietsen.

Wieldiameters voor BMX-fietsen die worden gebruikt bij dirt jumping en freestyles variëren van 16 inch voor beginnende rijders tot 20 inch voor ervaren rijders. In tegenstelling tot freestyle-fietsen, die zowel voor- als achterremmen hebben met robuustere ontwerpen om het agressieve rijgedrag aan te kunnen, missen ze meestal voorremmen.

Er worden verschillende soorten BMX-fietsen gebruikt, afhankelijk van het speltype, het ontwerp en de gebruikte circuits. Verschillende van hen zijn

Lichtgewicht fietsen die “parkfietsen” worden genoemd, worden meestal gebruikt in skateparken en vert ramps. Om ervoor te zorgen dat de fiets soepel overgaat, worden overmatige gewichten tijdens de productie vermeden.

Parkbikes zijn crossmotoren met een iets dikker loopvlak dan parkbikes om tractie te bieden op oneffen oppervlakken.

Racefietsen: Racefietsen hebben voor- en achterremmen voor betere controle en worden meestal gebruikt op motorcrossbanen. Naast dat ze lichter zijn dan freestyle fietsen, hebben ze ook een groot voortandwiel waardoor de rijder snel kan fietsen. Deze fietsen zijn voornamelijk samengesteld uit aluminium en zijn ontworpen voor snelheid.

Straatfietsen: Deze hebben metalen haringen om op rails te raspen en worden veel gebruikt in straten en op spoorwegen. Vergeleken met gewone BMX-fietsen zijn deze fietsen sterker en zwaarder, hebben ze bijna geen remmen en remleidingen en kan de rijder snel aan de bar draaien.

Deze fietsen hebben geen sprongen of hellingen en worden meestal gebruikt op vlak terrein. De speler voert talloze stunts uit op de verschillende onderdelen van de fiets tijdens het rijden op dit soort fiets. Om te voorkomen dat remkabels in de knoop raken als de staven worden gedraaid, is er een achterremkabelontklitter ingebouwd.

Voor- en achteraanboutbare haringen zijn ook toegevoegd om rijders in staat te stellen acrobatiek uit te voeren terwijl ze die bouten als ondersteuning gebruiken.

Ongevallen en verwondingen komen vrij regelmatig voor in de sport vanwege de ernst ervan. Morsen of wrakken zullen zeer waarschijnlijk optreden tijdens het racen of het proberen van een trick. BMX-rijders nemen tal van veiligheidsmaatregelen om de kans op deze blessures te verkleinen.

Tags :
Share This :