JACKSON TROPHIES | WAAR STAAT BMX VOOR?

Wat betekent de afkorting BMX?

Bicycle Motocross wordt afgekort als BMX. Een BMX fiets is ontworpen voor trick riding en off-road racen.

BMX begon in de jaren 1970 in Californië. Mensen begonnen met hun motorfietsen te racen op onverharde banen nadat ze geïnspireerd waren door motorcrossers uit die tijd.

BMX-motoren werden in het leven geroepen om meer mensen aan te moedigen deel te nemen aan motorcross, maar ze ontwikkelden zich al snel tot hun sport.

Wat onderscheidt een BMX van een gewone fiets?

Het BMX-ontwerp is compact, krachtig, licht en wendbaar. Een goede BMX-fiets is gebouwd om veel off-road rijden te doorstaan.

Er zijn een paar manieren om een BMX fiets te onderscheiden van een gewone fiets. Ze onderscheiden zich door hun compacte framemaat, grote wielen, en kenmerkende u-vormige stuur. Het zijn eenvoudige fietsen. Ze zijn eenvoudig te maken, te onderhouden, en te repareren omdat ze maar een paar simpele onderdelen hebben.

De wielmaat is het meest opvallende verschil tussen een BMX en een conventionele fiets. BMX wielen variëren van 16″ tot 26″, maar 20″ is de meest voorkomende maat die door de meeste BMX rijders wordt gebruikt.

BMX fietsen hebben een laag frame en zadel, waardoor de rijder zich vrijer over de fiets kan bewegen. Dit is vooral handig bij het rijden over sprongen en in scherpe bochten.

Het stuur van BMX-fietsen is U-vormig en komt hoog op. Het stuur moet omhoog staan. De rijder heeft een betere controle en hefboomwerking om sprongen en trucs uit te voeren omdat de hoge voorkant en lage achterkant goed samenwerken.

BMX-fietsen hebben maar één versnelling. BMXers houden van single-speed versnellingen omdat ze licht, duurzaam en makkelijk te repareren zijn.

Bovendien zijn goede BMX fietsen gemaakt van robuuste en lichte metalen. Ze zijn ook gebouwd met een geometrie die op je lichaam is afgestemd, waardoor manoeuvreren en trucs makkelijker worden.

BMX-fietsen zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende ontwerpen.

Naarmate de sport aan populariteit won, specialiseerden BMX rijders zich in vele sub-disciplines, die elk een aparte entiteit hebben ontwikkeld.

De oorspronkelijke sub-disciplines waren BMX racing en BMX freestyle. Aan de andere kant, BMX freestyle is verdeeld in vier categorieën: straat, park, dirt, en flatland.

De meeste BMX rijders zullen aan al deze activiteiten deelnemen op een bepaald punt, maar de meerderheid van hen zal zich specialiseren in één ervan. Elke locatie vereist een iets andere fiets.

Racen

Fietscross is begonnen met BMX-racen. Acht rijders nemen het tegen elkaar op in een race rond de baan, waarbij de winnaar de rijder is die als eerste de finish bereikt. Typisch, zijn de wegen gebouwd van vuil en asfalt. Ze zitten vol met sprongen, pompstoten en scherpe bochten.

Race motoren hebben grote frames en veel slijtage op de banden. Bovendien hebben ze een hoge versnellingsbakverhouding en lichtgewicht onderdelen. Hierdoor kunnen rijders snelheid winnen en behouden op het circuit.

Tags :
Share This :