BMX FIETSEN: ALLES WAT U MOET WETEN

Bicycle Moto Cross, of BMX, is een populaire fiets in de sportwereld. BMX-fietsen zijn uniek omdat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen van de klant, waardoor ze voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

Geschiedenis

BMX motorfietsen werden oorspronkelijk ontworpen voor casual motorrijden in de jaren 1960, maar ze werden geleidelijk aan populairder als racefietsen. De oorspronkelijke BMX-fiets bleek structureel zwak te zijn en voldeed dus niet aan de specifieke behoeften van de racers. Toen de populariteit van BMX fietsen afnam, begonnen fabrikanten de fietsen te personaliseren om aan specifieke gebruikersbehoeften te voldoen, vooral bij racers. BMX fietsen wonnen snel aan populariteit als racefietsen die gebruikt konden worden op racebanen dankzij de aanpassingen.

Terwijl BMX fietsen een begrip werden in de traditionele racerij, groeide hun populariteit in het freestyle rijden met de tijd. BMX fietsen staan nu bekend als racefietsen, en ze waren voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in 2008. Sindsdien worden BMX fietsen gebruikt in een verscheidenheid van races over de hele wereld. De mogelijkheid om overal op BMX’s te rijden, zelfs als er geen racebaan is, heeft ze tot een populaire naam in het freestyle rijden gemaakt.

Veranderingen in functie en structuur

Naarmate beide racestijlen aan populariteit wonnen, begonnen fabrikanten functionele en structurele wijzigingen aan hun fietsen aan te brengen. Op basis van hun onderscheidende kenmerken, hebben BMX fietsen geleidelijk hun naam in de markt geëtst. Kleine en vaste frames zijn beschikbaar voor BMX fietsen. Om ze geschikt te maken voor wedstrijden, zijn ze ontworpen met slechts één vaste versnelling als controle.

Het belangrijkste doel was om ze geschikt te maken voor BMX racing. Fabrikanten begonnen met het ontwerpen van talrijke versies van BMX fietsen voor verschillende races naarmate de racesport diverser werd. Onder de vele, is dirt jump BMX een populaire keuze geworden onder de racers. Een veel voorkomende favoriet onder racers is freestyle BMX. Vele veranderingen zijn gemaakt aan het ontwerp, zoals het installeren van as pegs die de rijder in staat stellen om boven de wielen van de BMX fiets te staan. De installatie van een headset aan het stuur is een andere belangrijke verandering. Rijders kunnen hierdoor de fiets 360 graden draaien en bewegen.

Veranderingen aan het frame en het materiaal

Zowel het frame als het materiaal zijn in de loop der tijd drastisch veranderd. Aluminium frames worden gebruikt in BMX fietsen die gemaakt zijn voor wedstrijden omdat ze lichter zijn. Vanwege het lichte gewicht, kunnen aluminium buizen met grotere diameters en een groter lasoppervlak aan de fiets worden toegevoegd om de racer stijfheid te geven tijdens het rijden.

BMX fietsen die ontworpen zijn voor freestyle racen, hebben daarentegen een stalen frame. Dit frame is zwaarder en heeft een hogere treksterkte. Een ander materiaal dat gebruikt wordt in de constructie van deze motorfietsen is Chromoly. Het is een staallegering die beduidend lichter is dan staal, maar meer stabiliteit biedt.

Banden

Als het op banden aankomt, zijn BMX fietsen met knobbelige banden een typisch beeld. De banden zijn meestal breder om de rijder een bijzonder soepele rijervaring te geven. Aan de andere kant, BMX fietsen die gebruikt worden voor freestyle hebben asfalt-georiënteerde wielen om de rijder een sterkere grip te geven.

Racing stijlen in opmars

De racetypes die de laatste tijd aan belang hebben gewonnen zijn Vert en Street. Fabrikanten passen hun freestyle BMX fietsen aan aan de race stijl in Vert, ook wel bekend als half pipe. Zoals de naam al aangeeft, wordt er op straat gereden op verschillende platforms, zoals trappen, richels en rails. Pegs zijn gemonteerd op de wielen van BMX fietsen om rijders te helpen bij het doen van meerdere trucs die passen bij deze rijpatronen.

Als gevolg van de toegenomen populariteit, zijn fabrikanten begonnen met het aanbieden van een lijn van BMX fietsen voor kinderen. Mafiabike is een goede plek om te surfen als je een BMX fiets wilt kopen. Wij verkopen een breed scala aan onderdelen en accessoires, waaronder BMX zadels. Wij bieden een breed scala aan BMX fietsen in verschillende maten en uitvoeringen.

Tags :
BMX Bikes
Share This :